Mobil Otthon
A gördülékeny megoldás


Magyarország első és legnagyobb moduláris ház készítésével foglalkozó cége vagyunk. Megalapításunk óta több, mint 2500 db házat telepítettünk sikeresen. Ez összesen átlagosan 150.000 nm alapterületnek felel meg, ami közel 14db Puskás Stadion méretével egyezik meg.

5+1 tipp hideg ellen

Variációk hideg téli napokra

A tél idén is kimutatta foga fehérjét, kemény mínuszokkal és széllel támad. 4 évszakos mobilházaink persze könnyeden állják a sarat, a benti hőmérsékletet pedig okosan lehet szabályozni a norvég elektromos ADAX vagy JOTUL kandaló fűtési rendszerrel, de ha valakinek ez sem elég, íme 5+1 tipp hideg ellen, amivel garantáltan a legfázósabbak is átmelegszenek.

1. Szabad radiátorok – melegebb terek

Telente gyakorta előfordul, hogy a gyorsabb száradás érdekében frissen mosott ruháinkat a fűtőtestekre téve szárítjuk. Ezzel azonban választás elé állítjuk magunkat – vagy a szobát melegítjük, vagy magunkat. Lássuk be, nem túl szerencsés választás. Éppen ezért fontos, hogy a radiátorok, vagy bármilyen fűtőtestek szabadok legyenek, mert így tudnak teljes energialeadás mellett működni, és befűteni a helyiségeinket.

2. A hőmérséklet egyedi beállítása

Célszerű olyan fűtőrendszert beépíteni otthonunkba, amelynél szobánként szabályozható a hőmérséklet. Ez nem csak energiatakarékos, de környezettudatos megoldás is egyben. Az általunk használt rendszerek természetesen így kezelhetőek. Az előny abból fakad, hogy elég a napközben használt helységek hőmérsékletét az általunk preferáltra állítani – mondjuk 22 fokra. A többi helységben, például a hálószobákban pedig tarthatunk alacsonyabb hőfokot. Ráadásul kimutatták, hogy pár fokkal alacsonyabb hőmérsékletben aludni sokkal pihentetőbb. Ezt megoldhatjuk hordozható termosztáttal is, amit mindig abban a helységben tartunk, ahol éppen tartózkodunk.

Két dologra azonban érdemes figyelni: a hőmérséklet szabályozására irányuló eszközt ne tartsuk a konyhában, ugyanis a főzés miatt ott eleve magasabb a hőmérséklet, így előfordulhat, hogy nem a tényleges hőfokot érzékeli a termosz, és kikapcsolja a rendszert. Ugyanez igaz az ablakpárkányokra is, ahol éppen az ellenkezőjét érjük el. A másik pedig, hogy zárjuk az ajtókat, ezzel megakadályozva a különböző hőmérsékletű levegő keveredését.

3. Nyitott ajtók – zárt ablakok

Főleg kis méretű otthonok esetén – mint a 18nm-es mobilházunk – lerövidthetjük a felmelegedés menetét, ha a fűtés alatt összenyitjuk a tereket. Persze ez csak akkor működik, ha egységesen fűtünk, máskülönben pontosan a korábbiakban említett hatást veszítjük el.

Természetesen a szellőztetés télen is fontos, naponta 3-4x a frissítő hideg levegő beengedése kereszthuzattal fel tudja frissíteni az otthon levegőjét. Ezen kívül azonban csökkenthetjük a hőveszteséget, ha napközben behúzzuk a dekorfüggönyöket, vagy lehúzzuk a redőnyt. Így a nagy ablakfelület, amin keresztül a hő távozna a lakásból, lecsökken. A lehangoló sötétséget elkerülendő, ezt akkor csináljuk, ha már lement a nap, vagy rakjunk fel világos árnyalatú függönyöket az ablakok elé. Mondjuk az art deco stílusban gyakran alkalmazott fényes anyaggal átszőttet.

4. Alulról jövő hőérzet

Padlófűtés és alsó szomszédok hiányában padlónk akár 10 fokkal is alacsonyabb hőmérsékletű lehet otthonunkban, mint a levegő. A hőérzét növelésehez olyan megoldásokban gondolkodjunk, ami a talpunkat melegíti: egy kényelmes, nagy zokni, egy puha mamusz, vagy egy hosszú szálú szőnyeg kiválóan megadja nekünk azt a pár fok pluszt, amire szükségünk van. Ráadásul az otthonérzetet is nagyban növeli egy kimerítő nap után.

5. Párologtatás

Köztudott, hogy alacsonyabb hőfokot is magasabbnak érezzük, ha a levegő páratartalma magasabb. Gondoljunk csak a szaunára, vagy esőerdőkre. Az optimális párataltalom 40 és 60% között mozog, ami egészséges, jobb alvást biztosít, tisztítja a légutainkat és szobanövényeink is jobban érzik magukat tőle. A levegő párásításához nem kell mást tennünk, mint egy pohár sós vizet a radiátorra helyezni – természetesen valamilyen hőálló tartóban. Vagy pár száz forintért vásárolni egy párologtatót, ami szintén ezen az elven műkődik, és folyamatosan biztosítja a megfelelő párataltalmat otthonunkba. Akik pedig a penészedéstől tartanak, jó hírünk van: ezen a páratartalmon még nem jelentkeznek a kellemetlen tünetek, és a vízbe rakott só is gátolja a terjedést.

 

+1 tipp a meleg hangulatért: narancsos forró csoki

Míg a fenti öt tippet betartva pár fokot könnyedén tudunk emelni a hőmérsékleten, zárásként érkezzen egy igazán finom forró csoki recept, amivel egy kis extra melegséget csempészhetünk estéinkbe. Egészségünkre.

Hozzávalók 5–6 adaghoz:

  • 30 dkg étcsokoládé
  • 8 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 1 evőkanál méz
  • 1 narancs
  • 4-5 szem szegfűszeg
  • 2 rúd fahéj
  • diónyi friss gyömbér

Elkészítés: A csokoládét felaprítjuk vagy összetördeljük, és egy mikrózható keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a mézet, a tejet és a tejszínt. A narancsot alaposan megmossuk, félbevágjuk, a húsába szúrjuk a szegfűszegeket, a fahéjrudat és a hasábokra vágott gyömbért. Frissen tartó fóliával lefedjük, és 800 watton 4-5 percet melegítjük. Óvatosan kivesszük, a fóliát eltávolítjuk, a narancsokat kiemeljük egy kanállal vagy konyhai csipesszel, és a tejes-csokis keveréket kézi habverővel simára keverjük. Bögrékbe vagy poharakba öntjük, ízlés szerint narancsszeletekkel vagy tejszínhabbal kínáljuk.

mobil-otthon
Többet szeretnél megtudni

Fedezze fel a mobilházak legújabb technológiai fejlesztéseit és innovációit blogunkban. Friss információkat nyújtunk az új mobilház modellekről, építési technológiákról és fenntartható megoldásokról. Ismerje meg a legújabb trendeket és fejlesztéseket ebben az innovatív iparágban, hogy inspirálódhasson és tájékozódhasson az otthontervezés területén!

Mindent az ADAX norvég, elektromos fűtésrendszerről

Mindent az ADAX norvég, elektromos fűtésrendszerről

Ahhoz, hogy az általunk gyártott mobilházaink télen-nyáron komfortosak legyenek, olyan szigetelési technológiát alkalmazunk, mely visszaveri a...

2024.02.28.

A hónap enteriőr stílusa – minimalista

A hónap enteriőr stílusa – minimalista

Enteriőrök stílusos mobilházáhozCikksorozatunkban minden hónapban más-más enteriőr stílust mutatunk be képes illusztrációkkal, felületek...

2024.02.28.

Mekkora mobilházat válasszak?

Mekkora mobilházat válasszak?

Élvezze mobilháza nyújtotta összes lehetőségetSoron következő cikkeinkben olyan jellemzőit ismertetjük mobilházainknak, melyekkel kihaszná...

2024.02.28.

Az oldalt a DebSzoftver.hu készítette